Türk çayı, Türkiye'de içilen sıcak içeceklerdendir. İki parçadan oluşan bir çaydanlık kullanılarak toz çaydan yapılır. Bir çeşit siyah çay olup, Doğu Karadeniz kıyılarında yetişir, bu bölgenin nemli iklimi ve verimli toprakları vardır.
Tipik bir Türk çayı çaydanlık adı verilen ve çay yapımı için üretilmiş kapta yapılır. Kabın bir bölümüne su diğerinde çay konulur. Kaynamakta olan su çay tozunun üzerine dökülerek güçlü bir çay elde edilir. Eğer su fazla konulursa açık bir çay, az konulursa koyu kıvamlı bir çay elde edilir. Daha sonra çay bardağı adı verilen küçük cam bardaklara konulur ve şekeri sonradan ilave edilir.
Türkiye'de çay genellikle Doğu Karadeniz'de ve Rize ili sınırlarında yetişmektedir. 2004 yılında Türkiye 205,500 tonluk (dünyanın toplam çay üretiminin %6.4) çay üretimi ile dünya üzerindeki en büyük çay pazarlarından biri olmuştur. Ayrıca, 2004'te Türkiye kişi başına 2.5 kglık çay tüketimi ile dünya birincisi olmuştur, onu kişi başına 2.1 kg ile İngiltere izlemiştir.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder